top of page

Conflictul între o marcă și un nume de domeniu de Internet


Numele de domeniu reprezinta o adresa de Internet, sub forma unei secvente cu caractere alfanumerice, alcatuita din mai multe domenii, separate intre ele prin puncte (ex. www.numededomeniu.ro). Definitia numelui de domeniu este data de Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (WIPO) ca reprezentand “acele forme usor de retinut de adrese de Internet si care sunt folosite in mod uzual in scopul gasirii de site-uri web” .

Diferenta majora intre o marca si un nume de domeniu se refera la faptul ca inregistrarea acestuia din urma nu confera un drept de proprietate sau un alt drept real exclusiv, asa cum se intampla in cazul drepturilor de proprietate intelectuala, ci un simplu drept de folosinta asupra denumirii respective.

Contractul de inregistrare care se incheie intre solicitant si RNC (Reteaua Nationala de Calculatoare) nu reprezinta un contract de vanzare-cumparare, ci un contract cu titlu oneros nenumit.

In art. 1 al. 2 din Conventia de la Paris se prevede faptul ca “protectia proprietatii industriale are ca obiect brevetele de inventie, modelele de utilitate, desenele si modelele industriale, marcile de fabrica sau de comert, marcile de serviciu, numele comercial si indicatiile de provenienta sau denumirile de origine”, asadar, numele de domeniu nu face parte din cuprinsul obiectului proprietatii industriale.

In timp ce o marca reprezinta un adevarat drept de proprietate industriala ce confera titularului acesteia exclusivitate si, implicit, prerogativa de a interzice tertilor folosirea unor semne identice sau similare, numele de domeniu confera utilizatorului sau un drept de folosinta, fara a fi insa investit cu forta de a fi un veritabil drept anterior.

Se poate intampla insa ca o alta persoana decat titularul marcii sa inregistreze acea marca la Registrul Roman de Domenii (RNC), ca nume de domeniu.

La ora actuala exista o multime de litigii pe rolul instantelor judecatoresti, datorate faptului ca anterior inregistrarii unui nume de domeniu nu se realizeaza nicio verificare a denumirii respective din punct de vedere al drepturilor de proprietate intelectuala.

In aceasta situatie, practica instantelor este constanta – daca se dovedeste folosirea numelui de domeniu pentru una din clasele pentru care a fost inregistrata marca, se dispune anularea numelui de domeniu sau transferul acestuia catre titularul marcii.

Un aspect important este acela ca marca inregistrata nu trebuie sa fie neaparat anterioara inregistrarii numelui de domeniu, intrucat acesta nu reprezinta un drept anterior de proprietate intelectuala.

Intr-o speta relevanta, Curtea de Apel Bucuresti a stabilit prin Decizia civila nr. 296A din 21 decembrie 2012, faptul ca dreptul exclusiv de proprietate intelectuala al titularului marcii prevaleaza asupra drepturilor de folosinta generate de inregistrarea unui nume de domeniu.

Situatia de fapt consta in aceea ca paratul detinea un drept de folosinta asupra unui semn dobandit prin inregistrarea la Institutul National de Cercetare si Dezvoltare in Informatica in temeiul Regulamentului pentru inregistrarea de domenii si subdomenii.

Acest drept de folosinta era dobandit anterior dobandirii de catre reclamanta a dreptului sau exclusiv asupra marcii.

Curtea de Apel, analizand cauza dedusa judecatii, a retinut urmatoarele: “Curtea urmeaza sa retina faptul ca paratul a cunoscut despre existenta acestei oportunitati de afaceri ca urmare a contactelor avute cu societatea reclamanta. Prin urmare, date fiind circumstantele concrete ale cauzei, Curtea va inlatura aplicabilitatea principiului prior tempore, potior iure in materia drepturilor de proprietate intelectuala si va retine ca dreptul exclusiv al reclamantei prevaleaza asupra drepturilor de folosinta ale paratului”.

In acelasi sens este si Sentinta civila nr. 2324 din 18 decembrie 2012 a Tribunalului Bucuresti in litigiul privind marca “x” si numele de domeniu “x.ro.”

Astfel, in anul 2001 a fost inregistrat numele de domeniu x.ro si a fost folosit intial pentru servicii de videochat, iar apoi ca site de matrimoniale. Din anul 2007, parata a cumparat numele de domeniu si a inceput sa-l foloseasca pentru “revista on-line de vedete.”

Reclamantul, in calitate de titular al marcii “x” inregistrate in anul 2004 pentru clasa de reviste, publicitate, telecomunicatii si activitati culturale, precum si alte informatii despre viata vedetelor si pentru emisiuni TV avand acelasi subiect.

Instanta a retinut faptul ca, avand in vedere principiul specialitatii marcii, folosirea site-ului in scop de videochat sau site matrimonial ori pentru promovarea altor activitati nu ar fi intrat in coliziune cu marca, insa faptul ca, ulterior a fost schimbat profilul site-ului, acesta devenind identic cu cel protejat prin inregistrarea marcilor “x”, se incalca in mod evident drepturile reclamantei.

Astfel, considerand ca prin folosirea numelui de domeniu se urmareste in mod evident a se profita pe nedrept de reputatia marcii amintite, instanta a admis cererea reclamantului si a dispus obligarea paratei la incetarea imediata a folosirii neautorizate a denumirii “x”, precum si transferarea numelui de domeniu “x.ro” catre reclamant.

* Notă: A se vedea aici și aici.

Avocat Lucia Pascaru

bottom of page